Blog

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel Fıtığı Belirtileri

“Disk kayması” olarak da adlandırılan bel fıtığı belirtileri, ani olarak da ortaya çıkabilir; derece derece de kendini gösterebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile tedavi edilebilen bel fıtığı, hayat kalitesini olumsuz olarak etkiler.

Bel fıtığı belirtileri kas ve iskelet sistemindeki omurga disklerindeki anomalilerle ortaya çıkar. Esnek ve jöle kıvamında bir maddeden oluşan omurgada 26 kemik vardır ve bu kemikler yumuşak disklerle tamponlanmıştır. İnsanı hareket edebilmesini sağlayan bu diskler eğilmeye izin veren yapılardır. Omurgaların arasındaki diskin yerinden çıkması ile sinirler tahriş olur ve bu da ciddi bir ağrıya yol açar. İşte bu ağrılar bel fıtığına işaret edebilir.

Bel Fıtığının Nasıl Oluşur?

İnsanoğlu yaşlandıkça vücuduna ait bazı fonksiyonlarda gerileme oluşmaya başlar. Bel bölgesinde meydana gelen yıpranma ve disk dejenerasyonu, bel fıtığının oluşmasını sağlayan problemlerdendir. Omurilik diskleri yaşlandıkça su içeriğini de yitirir, bundan dolayı bel bölgesi esnekliğini yitirdiği için bazı hareketlere bağlı olarak yırtılma gibi durumlar söz konusu olabilir. Böyle bir durum bel fıtığı rahatsızlığının oluşmasına neden olur.

Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığının başladığını anlayabilmek için bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerin fark edilmesi ile hasta, gerekli tedbirleri almalı ve fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına başlamalıdır. Bel fıtığı belirtileri şunlardır:

  • Kol ya da bacakta meydana gelen ağrılar belirtiler arasındadır. Alt sırttaki bel fıtığı, kalçalarda, baldırda ve ayağın bir kısmında yoğun acılara yol açabilir. Boyundaki bel fıtığı ise omuz ve kolda ciddi ağrılara yol açabilir. Öksürük, hapşırık ya da bazı omurga hareketleri ağrının kol ya da bacağa inmesine yol açabilir.
  • Bel fıtığına bağlı olarak rahatsızlık belirtisi gösteren sinirlerde uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtiler meydana gelir.
  • Bel fıtığı başladıktan sonra eşyaları kaldırırken ya da tutarken hissedilen kas zayıflaması söz konusu olabilir.

Bütün bu belirtiler varlığını hissediyorsanız hızlı bir biçimde hekime görünmeli, fizik tedavi ve rehabilitasyona başlamalısınız.

Bel Fıtığı Belirtileri
Bel Fıtığı Belirtileri

Bel Fıtığının Olmaması ya da Önlenmesi İçin Yapılması Gerekenler

Bel fıtığını meydana getiren birtakım risk faktörleri vardır, bunlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir.

  • Vücudun kaldırabileceğinden fazla ağırlık kaldırmamalısınız.
  • Kilo artışı sırtın alt kısmındaki disklerde strese yol açabilir.
  • Dikkatsiz ve ani bir biçimde yapılan kaldırma, çekme, itme, sağa ve sola doğru bükülme bel fıtığına yol açabilir.
  • Bazı insanlarda genetik olarak bel fıtığı hastalığı başlayabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel Fıtığından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bel, vücudun bütün yükünü taşıyan en önemli vücut bölgesidir, bu yüzden mümkün olduğunca bel fıtığına yol açacak davranışlardan uzak durmak gerekir. Bunları şöylece sıralayabiliriz:

  • Egzersiz yapmanız bel fıtığını önleyebilir. Çünkü egzersiz ile vücudunuzun kasları güçlenir, vücut çalıştıkça fonksiyonlarını daha iyi bir biçimde yerine getirmeye başlar.
  • Vücudunuzun ideal bir duruş pozisyonunda olması gerekir. Sırt bölgesinin düz tutulması ve hizalanması disklerin üzerine binecek olan basıncı azaltır.
  • Ağırlık kaldırırken yükü bacaklara vermek gerekir. Eğer yük sırta verilirse bel fıtığı gibi bir risk ortaya çıkabilir.
  • Kilo fazlalığı omurgalara ve disklere baskı uygular. Bu yüzden fazla kiloların verilmesi gereklidir.